Serverat 11 – Ett fantastiskt bröd

Kvällens meny innehåller naturligtvis högrev. Men också hhembakt bröd.

Ur Annas kokbok – senaste upplagan -kan man välja flera underbara bröd. Detta är i en egen klass och helt outstanding i klassen lite-jobb-mycket-resultat! Ibland bakar jag detta innan frukost – tar totalt runt 1,5 timme…

ett fantastiskt bröd

Ingredienser (10-15 portioner/st.)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
1,5  dl grahamsmjöl
11,5 dl vetemjöl special
vetemjöl spec. till utbakning av degen
ev sesamfrö att toppa bröden med

Gör så här
1.Mät upp vatten och mjölk i en stor bunke.Smula ner jästen i bunken och lägg i salt och honung.Häll över lite av ”mjölkvattnet”.Rör om med en trägaffel,häll i resten av ”mjölkvattnet” och rör ner mjölet.
2.Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca.2 msk vetemjöl spec. över degen ,täck bunken med en handduk och jäs 1-1,5 timme.
3.Värm ugnen till 240-250 grader.Täck två bakplåtar med bakplåtspapper.
4.Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl spec. på bakbordet.Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället.KNÅDA INTE!”Jäsbubblorna ska få vara kvar.
5.Strö ytterligare ca.1/2 dl vetemjöl spec. över degen. Häll ev sesamfrö på degen. Platta försiktigt ut hela degsjoket med handen men kläm som sagt inte ut degen för mycket.
6.Skär snabbt(enklast med degskrapa av metall)degen i 6-7 cm smala ”remsor”.Dela sedan varje remsa i 2-3 delar ”på snedden”.Det gör inget om bröden inte får samma fason,bara de har ungefär samma storlek.
7.Lägg bitarna på plåtarna.Grädda den första plåten direkt när den är full.Behöver alltså inte jäsa först.Grädda ca.10-12 min eller tills bröden fått fin färg.
8.Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.

5 tankar på “Serverat 11 – Ett fantastiskt bröd

  1. Pingback: actionpacked | Pippigull

  2. Jaaaaa jag har ju några tips 🙂

    valnötsbröd och morfars frukostbullar finns i bloggen – båda mycket lätta att göra!!!!! (sök på jäst)

    Min filosofi är att bara göra bröd som ska jäsa en gång – gillar inte att jäsa, knåda, jäsa och sedan grädda – för många moment!

    Annas vridna havrebaguetter är enkla och supergoda (jag googlar och hittade massa recept på det tex här
    http://smakrik.blogspot.se/2007/04/annas-havrebaguetter.html?m=1)

    Filmjölksbröd är också gott (jag har gjort UTAN aprikoser men är nog gott med också) http://www.ica.se/recept/morkt-filmjolksbrod-5196/

    Jaaaa det var väl några favoriter…. En annan är att köpa Finax 3-korn brödmix och sedan göra den likadant som havrebaguetterna – dvs jäsa en gång i 1-1,5 timme, välta upp, göra baguetter och grädda – endast en jäsning…

Lämna ett svar till Pippigull Avbryt svar